Faszien-Therapie der INOMT

Berlin, 21.- 24. 10. 2017

Udeležba pri Projektu Erasmus + je bila že moja druga. Presegla je moja pričakovanja in mi dala nadvse uporabna znanja.

V štirih dneh izobraževanja, v ekonomsko najmočnejši državi v Evropi, sem se seznanila z izzivi v njihovem zdravstvenem sistemu, z njihovimi načini reševanja določenih problemov in kar mi je bilo še posebej pomembno, izmenjala sem izkušnje z osemnajstimi udeleženci, stanovskimi kolegi-fizioterapevti iz Nemčije ter z enim iz Italije. Veliko različnih delovnih izkušenj udeležencev izobraževanja, mi je dalo možnost primerjave tudi med načinom dela v posameznih zasebnih, javnih, pa tudi primerljivih organizacijah kot je CIRIUS Vipava.

V centru za dodatna zdravstvena izobraževanja je učenje potekalo v tujem jeziku, nemščini. Predavatelj fizioterapevt, manualni terapevt Claas Riechert, je znal vzbuditi našo pozornost in ohranjal delovno energijo skozi prvi, teoretični del dneva. Odmor za kosilo smo vsi izkoristili za dodatno spoznavanje. Pozitivne izkušnje in dober dialog med nami mi je še dodatno potrdilo mojo pravilno odločitev za udeležbo na tem projektu. Po odmoru smo nadaljevali še s teoretičnimi znanji, katere smo v zadnjih treh urah dneva z delom v parih, drug na drugem, pretopili v prakso.

Dnevi so hitro minevali, čeprav se je na začetku urnik predavanja od 09.00 do 18.00 zdel dolg, je zaradi, meni ljubih tem kot so: Biokibernetika manualne terapije, fascialna terapija, diagnostika in terapija fascij po Stephen Typaldos-u in ostalih osvojenih znanj, dan minil kot bi trenil.
Klub temu, da je bilo izobraževanje intenzivno in je trajalo skoraj ves dan, sem še posebej vesela, da sem našla nekaj prostega časa in ga izkoristila za spoznavanje tako velikega, multikulturnega mesta kot je Berlin.

Berlin sem zapustila srečna, zadovoljna, zaradi vsega osvojenega znanja, pa v pričakovanju novih izzivov pri mojem delu z otroki in mladostniki v CIRIUSu Vipava.

Manuela Urankar