New ways of learning developing creativity, motivation and curiosty

Tynec nad Laden, Češka, 9.9.2018-14.9.2018

Bon dia, gutten morgen, dobre rano, good morning, labrit, dobro jutro…, tako so se ob kitarski spremljavi začenjala naša jutra od 9. do 14. septembra, na češkem podeželju v okviru projekta Erazmus.

Izobraževanja o novih oblikah in metodah učenja, ki temeljijo na ustvarjalnosti, motivaciji in radovednosti, sem se veselila, še posebej, ker naj bi večina aktivnosti potekala v naravnem okolju. Seveda so se v ta prijetna pričakovanja vsilile tudi neprijetne misli, v smislu: bo moja angleščina dovolj dobra, kako se bom znašla v novi skupini, med neznanci, bom sploh kaj razumela…vendar sva jih z Matejo, s katero so naju združila podobna zanimanja, uspešno pregnali.

Že začetek seminarja, oz.točka srečanja v središču Prage je nakazoval rdečo nit, ki se je odvijala tekom celotnega izobraževanja. Zelo odprta, sproščena komunikacija med nami in mentorji, veliko dobre volje, neformalnega druženja in spoznavanja. Se mi zdi, da sem prvič prav zares doživela Evropo ne zgolj kot nek imaginaren skupen svet, temveč kot nekakšen tudi meni lasten prostor. S portugalkama Suzano in Belo, Dunjo in Bettino iz Nemčije, ter Karino iz Litve, smo v skupnih aktivnostih spoznavale in primerjale naše poklicne, pa tudi osebne izkušnje. Fika in melona, pojma, ki smo ju dodobra izkusili, sta opredeljevala povezanost in zaupanje med člani skupine.

Mentorja, Dušan in Britte, dolgoletna sodelovca, sta ustvarila prijetno, pozitivno klimo in skrbela za dobro počutje nas vseh. Seznanila sta nas s številnimi teoretničmi in praktičnimi znanji, ki nas bodo tudi vnaprej spodbujala, da bomo pri svojem delu iskali zanimive in ustvarjalne načine učenja in odpirali vrata razredov.

Andreja Č. Gantar