OUTDOOR, New ways of learning developing, creativity, motivation, curiosity

Republika Češka, Nemčice, 8. – 14. september 2018

Zame je bila to prva priložnost mobilnosti pri Projektu Erasmus + in nadvse zanimiva izkušnja. Brez sodelavke Andreje bi bil strah mnogo večji in verjetno odločilen, da se za izmenjavo ne bi niti odločila. Skupaj sva preživeli krasen teden – poln anekdot, bogatih doživetij z drugimi udeleženkami (iz Nemčije, Portugalske in Latvije), učenja in dela na drugačen način. Odkrivali smo naše internacionalne razlike in podobnosti, primerjali šolske sisteme, si ogledali šolo in vrtec, kolesarili v naravnem rezervatu, se preizkusili v orientaciji po mestu in… ves čas tudi v znanju angleščine. Zaradi umirjenega in sproščenega vzdušja, ki sta ga vnašala v našo skupnost vodji izobraževanja, Švedinja in Čeh, smo uveljavili rek »NO STRES«. Sprejemali smo nove ugotovitve o nas samih, pridobili samozavest in potrdili svoje znanje.
Narava je bila usmiljena z nami in nam ni nasula dežja ter vetrov. V lepem indijanskem poletju je bila pravzaprav naša dobra družba. Da je narava najboljša učilnica, smo vedeli vsi, ki smo se znašli skupaj z željo po novem znanju o Outdoor pedagogiki. Okrepili smo teoretična znanja, odkrili korenine te ideje, ter jih nadgradili z modernejšimi metodami in didaktičnimi igrami za poučevanje matematike, jezika, okolja…
Glavna metoda učenja v našem »češkem tednu« je bila igra tudi pri timskem sodelovanju v različnih vlogah, parih, skupinah. Ob tem smo spoznavali Evropo, člane skupine, lastnosti in naše mnoge življenjske vloge.

Ko smo med druženjem oblikovali krog in aktivnosti v njem, smo razvili še en rek: »In melona, you are never alona (alone).« V krogu nisi nikoli sam. Outdoor je način življenja, je sprostitev in delo.

Navdušenje nad Outdoor pedagogiko in bivanjem zunaj, smo že prenesli v CIRIUS, kjer v tem šolskem letu prakticiramo delo v naravi v obliki interesne dejavnosti.

Mateja Kete Černe