Umetnost kot terapija – Poglejmo na stvari z druge strani

Firence od 16. do 23. septembra 2018

Posebnost moje mobilnost v Firencah je bila zagotovo ta, da je potekalo aktivno ukvarjanje z umetniškim izražanjem, v umetniško bogatem mestu. Izkustveno učenje o umetnosti kot terapiji v dopoldanskem času, se je dopolnjevalo s popoldanskim občudovanjem in bogatenjem duše in duha z umetniškimi užitki ob gledanju arhitekture in umetniških del najpomembnejših umetnikov renesanse.

Varno socialno okolje prijetnih ljudi-sošolcev me je spodbujalo k spontanemu razlaganju nastalih risb in spoznavanju pomena umetnosti v raziskovanju in izražanju svoje notranjosti, duševnosti. Počutila sem se sprejeto, pomembno in zadovoljno, da sem lahko delila svoje razlage in slišala razlage vseh ostalih. Učitelj nas je vodil po poti kreativnega ustvarjanja in izražanja. Učil nas je tehnik in načinov, kako je umetnost terapija pri spoznavanju in izražanju sebe in drugih. Kako pomaga, da se izrazimo.
Aktivno delo z barvami, linijami, črtami me je zopet prepričalo, da ima umetnost veliko moč. Pomaga nam, da izrazimo svoje duševno delovanje. Izrazimo svoje težnje, čustva, dejanja, domišljijo, občutke, razmišljanja. Prebudi nam odnos do samega sebe in pomaga razumevati notranji svet drugih. Izostri zavedanje o tem, kar se dogaja zunaj in znotraj nas. Risanje, barvanje, fotografiranje so orodja, da razmišljamo o sebi in spoznavamo druge.

Vzeli smo si čas in pogledali svoj svet z druge strani. In videla sem nove stvari. Ozavestila sem del sebe, ki je v vsakdanjem življenju postavljen v ozadje. Pa tako moj je.
K svojemu delu sem se vrnila polna moči, pozitivne energije in novih spoznanj. Zadovoljna in hvaležna za vse, kar sem doživela in spoznala. Postopamo sem že začela vnašati v delo posamezne tehnike, ki sem jih spoznala v Firencah. Lepi spomini, ki so še vedno zelo močni, pa zagotovo pripomorejo k novemu zagonu.

Liljana Lazar