PROJEKT KA-122/ 21-23 ENAKE MOŽNOSTI ZA VSE

Skupinska mobilnost šole iz Španije

S šolo C.E.E. Raquel Paya sodelujemo v projektu KA122 Enake možnosti za vse.

Projekt je zasnovan tako, da se šola s skupino učencev udeleži mobilnosti v drugi državi s ciljem, da tudi tistim, ki imajo manj priložnosti za potovanja, omogoči nepozabno učno izkušnjo, obenem pa razišče priložnosti in ovire ter jih predstavi odgovornim politikam.

Skupina iz Španije je mobilnost v Sloveniji izpeljala v času od 16. – 20. 5. 2022. 

Skupina s 4 učenci s posebnimi potrebami in 6 spremljevalci je pripotovala z letalom do Trsta in nato s kombiji do Ajdovščine, kjer so bili udeleženci nastanjeni. Ker Hostel v Ajdovščini ni prilagojen osebam na invalidskih vozičkih, so si gostje pri negi učencev pomagali z ortopedskimi pripomočki, ki jih je za čas mobilnosti odstopil CIRIUS Vipava.    

Aktivnosti so potekale po načrtovanem programu.  

Pon, 16. majPrihod v Hostel Ajdovščina.
Tor, 17. maj  Sprejem v centru, ogled Vipave 10.00 prihod v CIRIUS – telovadnica Pozdrav ravnatelja. Igre za spoznavanje – ledolomilci. Priprava potice v šolski kuhinji.   Sprehod po Vipavi.
Sre, 18. maj Spoznavanje Slovenije Ljubljana Kosilo v Drugi violini.
Čet, 19. majNanos,   piknik v Lovski koči.
 Ogled Postojnske jame.
Pet, 20. majRegijske igre MATP. Odhod na letališče.  

Za uspešno izpeljan teden gre zasluga vsem delavcem, ki so formalno in tudi neformalno sodelovali, še najbolj pa učencem, učiteljici ter varuški iz PP3E.

Tanja Princes


PRIPRAVLJALNI OBISK PARTNERJEV IZ ŠPANIJE

V okviru projekta Erasmus+ ENAKE MOŽNOSTI ZA VSE – s strategijo namesto usmiljenja smo po dolgem zatišju zaradi covid ukrepov pričeli z aktivnostmi. Načrtovane aktivnosti so skupinska mobilnost učencev ter sledenje na delovnem mestu.

S partnersko organizacijo,  Colegio Público de Educación Especial Raquel Payá iz Španije, smo se povezali z namenom, da vsaka od obeh ustanov omogoči skupini učencev in osebju mednarodno izkušnjo. Tako naši kot tudi njihovi učenci bodo izkusili potovanje z letalom, avtobusi, ladjo in drugimi prevoznimi sredstvi ter spoznali tujo državo in kulturo, učitelji in drugi strokovni delavci pa se bodo  seznanili z organizacijo dela v drugih evropskih ustanovah ter izmenjali izkušnje in gradiva s kolegi.

V času od 29.3. – 31.3.2022 sta nas obiskala dva predstavnika partnerske ustanove z namenom priprave na mobilnost skupine iz Španije. Delovni sestanki so potekali v dopoldanskem času, popoldan pa sta si gosta ogledala okolico in se srečevala z domačini ter spoznavala kulturne značilnosti naših krajev. Določili smo okvirne datume nadaljnjih aktivnosti v Sloveniji in Španiji. Kot Vipavsko značilnost smo gostoma predstavili pridelavo in pokušino vina. Oba gosta sta Slovenijo zapustila z lepimi vtisi in novimi informacijami.

Komunikacija učiteljev in učencev ter izmenjava gradiv bo do srečanja v živo potekala preko e-Twinninga. Preko eTwinning-a bodo se bodo predstavili tudi naši učenci  in navezali stike z vrstniki.  Prav tako bodo preko e-Twinning-a izmenjali osnovne informacije o sebi in kraju bivanja. 

Tanja Princes, koordinator projekta